Німецькі жорсткошерстні лягаві

Posted by AlokuM On 0 коментарі
Історія формування цієї породи в нашій країні аналогічна історії становлення короткошерстої лягавої. За своїм мисливським якостям і за темпераментом обидві ці породи дуже близькі. Але жорсткошерстні лягаві сильно відрізняються від курцхаарів будовою вовняного покриву.

Порівняно довга жорстка шерсть, що утворює на голові своєрідні «брови», «вуса» і «бороду», надає цим собакам оригінальний вид і відмінно захищає від холоду і спеки, не кажучи про колючках, ріжучих осока і укусах комарів.

Завезені в Радянський Союз німецькі жорсткошерстні собаки були дуже різнотипні, так як німецькі собаківники вели не одну породу цих лягавих, а декілька, в тому числі іглошерстних - штіхельхааров, проволочношерстних - дратхаар, мягкошерстних - гріффонов, а також пудельпойнтеров.

Всі ці породи відрізнялися один від одного перш за все завдовжки і жорсткістю вовни, а також низкою другорядних ознак, що не мають прямого відношення до мисливських качествам.В подальшої селекції цих собак радянські спортсмени добивалися насамперед поліпшення польових якостей - міцною стійки, чуття і прискорення ходу на пошуку. А в частини екстер'єру найбільш бажаним був визнаний тип міцною, росло, але сухий собаки, покритою жорсткою і щільно прилеглою шерстю з характерними вусами і бородою.

Жорсткошерстні лягаві знайшли численних прихильників серед мисливців- спортсменів.
Німецька довгошерста лягава, лангхаар, за своїм зовнішнім виглядом злегка нагадує сетера, відрізняючись від нього порівняно важким складанням, кавовим або кавово-пегім забарвленням та іншими рисами.

З порід континентальних лягавих довгошерсті найбільш флегматичні в роботі; характеризуються порівняно тихим ходом. Незважаючи на це, деякі вважають за краще лангхааров за їх послух, тямущість, а також любов до води і витривалість.

Шовковиста шерсть довгошерстих лягавих зручна як при зовнішньому, так і при кімнатному утриманні. Однак хвилястість і курчавість вовни цих собак небажана на полюванні в колючках і серед реп'яхів.

Поки ця порода у нас вкрай нечисленна.