З лягавою

Posted by AlokuM On 0 коментарі
Бекаси, тетерчуки і інші птахи мають дуже неприємний звичай тікати від мисливця, ховатись у траві, затаюватися в заростях і вилітати несподівано, часто ззаду чи збоку від нього. Все це робить полювання без собаки вкрай стомлююче, а частенько і безрезультатне.

Інша справа, коли мисливцеві допомагає лягава собака. От ви підійшли з нею до узлісся, або стерні. Попереду - безкраї простори, і крихітної голкою в стогу сіна представляється ділянку, де ховаються бажані птиці. Однак ваш пес повний азарту, і якби не звичка до дисципліни, він прямо від будинку тягнув би мисливця вперед на туго натягнутому повідку, щоб швидше почати пошук.

Досвідчений спортсмен, звичайно, припиняє зайву квапливість, змушує собаку спокійно йти у ноги, звільняє її від поводка не раніше ніж зайде з найбільш зручною для пошуку навітряної сторони. Уклавши собаку, мисливець робить кілька кроків у сторону і лише після цього посилає її в пошук свистком, командою «Шукай!» Або жестом. Стрімко набираючи швидкість, мчить лягава у вказаному напрямку, ось вона вже в ста-ста двадцяти кроках правіше мисливця, але легкий посвист і помах руки змушують собаку змінити напрямок, і вона мчить вліво, паралельно лінії початкового ходу.

Мисливець неквапливо просувається вперед, поки його вихованець прочісує луки своїм човниковим пошуком, жадібно ловлячи вітер і намагаючись не залишити жодної ділянки необисканним. Але ось собака натрапила у своєму пошуку на якусь невидиму перешкоду. Її стрімкий хід у бік змінився уповільненим настороженим рухом вперед на вітер. Собака напружено ловить якийсь запах і повільно, як уві сні, просувається, обережно переступаючи з лапи на лапу.

Її рухи стають все більш повільними, і нарешті лягава як би застигає у напруженій позі: витягує хвіст, а іноді піднімає лапу - стійка. З навмисною неквапливістю, щоб не хвилювати собаку, мисливець підходить до неї, стає поруч і, приготувавшись до пострілу, командує: «Вперед!». Негайно ж слід коротка «підводка» - так називається стрімке або, навпаки, уповільнене, іноді поповзом, просування собаки до птаха, і дичина піднімається в повітря, щоб пащу на землю після вдалого пострілу мисливця. А собака по окрик або самостійно лягає і завмирає. Так відбувається полювання з лягавої.

Однак, незважаючи на відомий стереотип в діях собаки, мисливця і в поведінці дичини, ця красива і захоплююча полювання ніколи не буває монотонною і одноманітною.

 Особливо хочеться рекомендувати полювання з лягавої собакою міським спортсменам.